‘Jij bent belangrijk, simpelweg omdat je er bent.
Jij zult groeien en bloeien als je dit in jezelf erkent.

 

Dr. Wayne W. Dyer uit: Ik zweef door het leven (2006)

Voor kinderen & jongeren

Voor kinderen

Dit stukje is speciaal geschreven voor jou. Je kunt hier lezen wat kinderen in De Praktijktuin doen:

Waar heb jij last van?

Misschien heb je vaak pijn in je buik of hoofdpijn?
Kun je moeilijk slapen?
Wordt je gepest?
Wil je zomaar iemand slaan en weet je niet waarom?
Voel je je rottig en moet je eigenlijk huilen?
Voel je je bang?
of is er iets gebeurt en moet je daar steeds aan denken?



Soms kan je moeder of vader je helpen. Maar het kan ook zijn dat je extra hulp nodig hebt.
In ‘De Praktijktuin’ is er een speciale helper voor dit soort problemen. Sommige kinderen noemen mij ‘speeljuf’ anderen noemen mij ‘praatmevrouw’. Ik ben namelijk een Psycholoog die er speciaal is voor kinderen. Door te spelen en te praten help ik kinderen om hun problemen op te lossen. 

Wat gebeurt er bij een Psycholoog?

Je ouders gaan eerst langs bij de Psycholoog om te praten en alles uit te leggen over jou probleem. De volgende keer ga jij mee en dan ga ik samen met jou een spelletje spelen en praten. Daarna maak ik een plan hoe ik jou het beste kan helpen. Meestal kom je 1 keer per week naar ‘De Praktijktuin’ toe.

Als je bij mij komt let ik goed op wat je zegt en doet. Ik vindt het namelijk erg belangrijk dat je in de praktijk doet wat jij graag wilt. Hier moet niets en mag (bijna) alles. Zo ontdekken we samen wat je allemaal al kan en wat je nog meer kunt leren om jou te helpen.
 
Wat doe je allemaal in ‘De Praktijktuin?’

De kamer is een soort tuin, waarin heel veel spulletjes staan. Er staat een trampoline er hangt een schommel er zijn skippyballen, er zijn knuffels, knutselmateriaal, verfspullen en nog veel meer.
Met behulp van deze spulletjes bouwen we bijvoorbeeld hutten, of ontdekken we hoe goed we ons kunnen verstoppen, spelen we rollenspellen (dat zijn een soort toneelstukjes), of voelen we hoe sterk en krachtig je lichaam is, of we gaan tekenen of knutselen. En we voeren gesprekjes. Iedere keer doen we weer iets anders en zul je merken dat je langzaam weer de baas zult worden over je gevoelens en je je probleem kunt aanpakken. Zo zal je je steeds beter in je vel gaan voelen!




Tot ziens in De Praktijktuin!

Groetjes
Monique



Voor jongeren

Dit stukje is speciaal geschreven voor jou. Je kunt hier lezen wat jongeren in De Praktijktuin doen:

'Ze zijn heel snel, zelf sneller dan gedachten. We kunnen ze niet zien en weten vaak niet eens dat ze er zijn. Soms zijn ze juist heel erg aanwezig, als een onweersbui die van binnen te keer gaat. Of helpt hun aanwezigheid bij het genieten van eten of plezier hebben met vrienden. Dus met hen kunnen we ons ellendig voelen, of juist vrolijk en gelukkig.'
Wat wordt hier bedoeld?
...

Het juiste antwoord is: onze emoties en sensaties. De therapie binnen de praktijktuin richt zich op het leren omgaan met je emoties en sensaties. Je leert informatie over hoe de verschillende delen van je hersenen werken en wat het te maken heeft met emoties en sensaties. Hoe herinneringen invloed hebben op je lichaam en je gedrag. Deze zelfkennis zal je helpen hoe je de baas kan zijn over je emoties en sensaties. Het zal je helpen om je ‘je weer prettig in je vel te voelen’.

Als je bij mij komt let ik goed op wat je zegt en doet. Ik vindt het namelijk erg belangrijk dat je in de praktijk doet wat jij graag wilt. Hier moet niets en mag (bijna) alles. Zo ontdekken we samen wat je allemaal al kan en wat je nog meer kunt leren om jou te helpen.
Je zult merken dat je als je een paar keer bent geweest, je steeds beter wordt in de oefeningen en technieken die je leert. Zo krijg je meer zelfvertrouwen, voel je je krachtiger van binnenuit en meer optimistisch.

De therapie binnen De praktijktuin richt zich op het aanpakken van:
stress, faalangst, piekeren, ergernis, sombere stemming, verdriet, onmacht, schuld, rouwverwerking en trauma.

Herken je hiervan iets bij jezelf en zou je hulp willen om hier iets aan te doen? Dan kun je naar mij toekomen. Samen gaan we het aanpakken.

Tot ziens in de Praktijktuin!

Groetjes
Monique

 

Bron: Hart focus: inzicht in de samenwerking van hart en brein (2002)